Deputatul AUR Ringo Dămureanu: Românii din Valea Timocului se opun otrăvirii apei și aerului! Apel către Guvernul României

În baza Articolului 7 din Constituția României privind românii din străinătate, precum și a dreptului la viață, consfințit prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, ridicăm problema de mediu din comuna Bor, Serbia, la nivelul Europei și a ONU, pentru încălcarea dreptului cetățenilor la viață și la un mediu curat și cerem ministerelor de resort din Guvernul României să facă diligențele pentru protejarea mediului înconjurător și a vieții românilor din Valea Timocului, se arată într-o declarație politică facută de deputatul Ringo Dămureanu, preluată de Romanian Global News.

Stimate domnule preşedinte,
Onorați Membri ai Guvernului României,
Dragi colegi,
În urmă cu 10 zile m-am întors dintr-o vizită de informare din Republica Serbia, pe care un grup de 10 parlamentari români din gupurile parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor a făcut-o în Valea Timocului, la apelul disperat al fraților români ”vlahi” care trăiesc
în orașul Bor și în satele învecinate, majoritatea locuite de etnici români.
Cu toții s-au plâns de faptul că apele și aerul sunt otrăvite după preluarea Complexului minier din Bor, cea mai mare mină de Cupru din Europa, de o companie chineză.
Oamenii acuză investitorul că a pus stăpânire în mod samavolnic pe terenurile lor, fără plată și fără nicio despăgubire pentru pagubele produse. Terenurile agricole au fost izolate complet, sunt imposibil de utilizat, iar țăranii vătămați nu mai au mijloace de trai.
Locuitorii spun că fântânile le-au secat, casele s-au fisurat, iar în aer apar nori de
substanțe otrăvitoare, care îi face să se refugieze în case. O mamă de bebeluș a spus că nu poate lăsa rufele afară la uscat din cauza otrăvii din aer.
Se exploatează acolo zeci de milioane tone de minereu pe an.
Oamenii, chiar dacă sunt simpli, trăiesc la țară, au dreptul fundamental la viață, la
informare, dar nu au primit niciun fel de informații oficiale și credibile în ceea ce privește măsurarea condițiilor de mediu.
Investitorii chinezi spun ”Top secret” referitor la rezultatele analizelor.
Oamenii suspectează că au fost făcute măsurători în apă și în aer din alte regiuni,
pentru a falsifica realitatea. Autoritățile trebuie să facă măsurători dincolo de orice îndoială și să ia măsuri urgente pentru a proteja sănătatea și viața oamenilor.
Am văzut în mod nemijlocit cum arată apa râului Bor, care se varsă în râul Timoc și mai departe în Dunăre și Marea Neagră.
De aceea, în baza Articolului 7 din Constituția României privind românii din străinătate, precum și a dreptului la viață, consfințit prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, ridicăm problema de mediu din comuna Bor, Serbia, la nivelul Europei și a ONU, pentru încălcarea dreptului cetățenilor la viață și la un mediu curat și cerem ministerelor de resort din Guvernul României să facă diligențele pentru protejarea mediului înconjurător și a vieții românilor din Valea Timocului.
Vă mulţumesc.

Romanian Global News

Read Previous

UDMR Cluj pledoarie pentru unul dintre cei mai a aprigi dușmani al românilor și al lui Avram Iancu

Read Next

Primarul orașului Reni, fost milițian, a prezentat pretenții teritoriale față de Republica Moldova! Peste 70% din locuitorii din Reni sunt români