Aurica Bojescu, legat de învățământul în Limba Română în școlile din Ucraina: Nu putem ceda Limba Strămoșilor noștri! Ei au apărat-o cu sânge, deportări și necazuri, dar nu au acceptat asimilările

Pe 22 martie 2021, am participat la o discuție on-line pe tema învățământului în Limba Română în școlile din Ucraina, pe parcursul căreia am expus și poziția Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina”, se arată într-un comunicat al doamnei Aurica Bojescu, Secretar responsabil al Uniunii Interregionale “Comunitatatea Românească din Ucraina”, preluat de Romanian Global News.

Iată punctul nostru de vedere:

“1. Deoarece Constituția Ucrainei ne garantează dreptul la educație în Limba Română, iar problemele s-au creat începând cu schimbările în legislația pentru învățământ, noi am atenționat despre aceste încălcări organelor centrale din Ucraina,
dar am și sesizat instituțiile internaționale cum ar fi comisia de la Veneția, Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale,
Secretarul General al Consiliuli Europei, Acțiunea Politicii Externe a Uniunii Europene și nu în ultimul rând ne-am adresat pentru sprijin din partea Patriei noastre istorice – România.

Considerăm că anularea sistemului de învățământ în limba maternă pentru minoritățile naționale, în primul rând, va aduce un val de asimilare lingvistică prin școală, care nu o putem accepta.

  1. În cadrul acestei întâlniri organizate de europallamentarul Eugen TOMAC,
    am comunicat cu Secretarii de Stat de la MAE și DRP, Ministrul Educației, cu parlamentarul Viorel BADEA și am abordat atât problemele învățământului în limba maternă, cât și cele legate de studierea Limbii Române în școli – aceste două direcții “trebuie abordate și reflectate fără compromisuri în protocolul pe educație între ministerele de resort ale Ucrainei și României”.
  2. Cerem să fim considerați oficial ca Populație Autohtonă (Băștinașă) și să ne putem folosi de articolul din Legea Eduacației pregătit pentru “tătarii din Crimeea” ca popor băștinaș, prin care învățământul în limba maternă este garantat, doar acest drept noi l-am avut sute de ani de când avem școală și trebuie să fie respectate fără discriminare normele din Constituția Ucrainei: art. 22, 24, 53, …
  3. Totodată ne referim și la obligațiunile internaționale ale Ucrainei pentru minorități, mai ales cele care au fost incluse în Actul (Avizul) nr. 190 din 1995 cu privire la aderarea Ucrainei la Consiliul Europei, în care printre alte condiții înaintate Ucrainei – 3 se referă la asigurarea drepturilor minorităților naționale:

Ratificarea Convenției Cadru cu privire la apărarea drepturilor minorităților naționale;

Ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare;

Adoptarea Constituției Ucrainei.

Dat fiind acest fapt – considerăm, că drepturile noastre constituționale sunt și un angajament internațional, respectarea întegrală a căruia ar duce la “integrarea deplină a Ucrainei în Familia Țărilor Europene”.

La discuții au participat mai mulți reprezentanți ai mediului asociativ din Ucraina, care au abordat diferite probleme legate de situația creată în școlile cu Limba Română de predare, dar legate și de reforma administrativ-teritorială etc.

Nu putem ceda Limba Strămoșilor noștri! Ei au apărat-o cu sânge, deportări și necazuri, dar nu au acceptat asimilările!

Să ne apărăm cu demnitate drepturile noastre, iar “cozile de topor” să le putem transforma doar în unelte de folos”, se arată în comunicatul transmis.

Romanian Global News

Read Previous

5000 de basarabeni au semnat pentru redenumirea străzii Pușkin din Chișinău în strada Nicolae Dabija

Read Next

Deputatul AUR, Dan Tănasă, propune Camerei Deputaților înfiinţarea unei subcomisii pentru problemele românilor din Județele Harghita, Covasna şi Mureş