Senator Claudiu Târziu la Comrat: ”Elevii români și găgăuzi instruiți în limba română la Comrat sunt copiii noștri. Viitorul găgăuzilor basarabeni este strâns legat de viitorul românilor basarabeni”

Senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a vizitat vineri Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din municipiul Comrat, unde a purtat discuții cu directorul Svetlana Stoinov și corpul didactic al singurei instituții de învățământ cu predarea în limba română din municipiu, transmite Romanian Global News.

La discuții a participat și lectorul universitar doctor Carmen Dimitriu, de la Lectoratul de limba română din cadrul Universității de Stat din Comrat, reprezentant al Institutului Limbii Române București.
Președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a vizitat șantierul de construcție a noului bloc de studii al liceului românesc din Comrat. Guvernul României a alocat suma de 780 de mii de Euro (15 milioane de lei moldovenești) pentru constucția unui nou bloc de studii, care va avea o bibliotecă românească, laboratoare pentru lecțiile de fizică, biologie și chimie, o sală de sport, cantina și alte facilități.
”Găgăuzii au fost în România reîntregită cea mai loială minoritate națională. Ne bucurăm că generațiile actuale de găgăuzi doresc reintegrarea în corpul cultural românesc și suntem dispuși să le acordăm tot sprijinul în acest sens.
Cei 512 de elevi români, găgăuzi și de alte origini etnice instruiți în limba română în cadrul Liceului ”Mihai Eminescu” din Comrat sunt copiii noștri. Ei ne oferă un model de relație armonioasă între etnii și de conviețuire în respect reciproc. Viitorul găgăuzilor basarabeni este strâns legat de viitorul românilor basarabeni cu care împărtășesc aceeași credință ortodoxă și același griji și aspirații. După darea în exploatare a noul bloc de studii al acestui liceu, contingentul de elevi instruiți în limba română va crește considerabil.
Salutăm faptul că orașele Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești s-au înfrățit cu orașe din România și sperăm că acestea vor dezovolta parteneriate administrative active în beneficiul cetățenilor. Încurajăm toate cele 26 de primării din regiune să încheie acorduri de înfrățire și parteneriat cu primării de dincolo de Prut.
Promit să revin la Comrat. Ne dorim să sprijinim consolidarea fondului de carte românească al bibliotecii liceului ”Mihai Eminescu”, dar și organizarea unei expoziții de pictura a maestrului Ioan Papazoglu, renumit artist plastic român de origine găgăuzănăscut la Comrat și care s-a format și afirmat în perioada interbelică, având ulterior o carieră de succes în țara noastră”, a subliniat președintele Comisiei pentru românii de pretutundeni aflat în vizită la Comrat.
Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Comrat a fost înființat în anul 2000, având un contingent inițial de 37 de elevi. În prezent, în liceu își fac studiile 512 elevi, dintre care 252 sunt etnici români, 200 – găgăuzi, 35 – bulgari, 13 – ucraineni și 12 – ruși.
Prezent la Cimitirul de onoare al militarilor români de la Mănăstirea Eroilor de la Țiganca, raionul Cantemir, senatorul Claudiu Târziu a depus un buchet de flori în semn de recunoștință pentru jertfa ostașilor români pe altarul Patriei, în Basarabia. De asemenea, președintele Comisiei pentru românii de pretutindenis-a recules în biserica mănăstirii și a avut o întrevedere de lucru cu starețul așezământului de cult.
”Ne aflăm într-un loc sfânt. Un loc al gloriei militare române și un loc de memorie pentru întregul neam românesc. Peste 10 mii de eroi născuți în toate colțurile țării au căzut vitejește la Țiganca, unindu-se pentru totdeauna cu pământul sfânt al Basarabiei.
Acest Cimitir de onoare, prin eroii noștri care își dorm aici somnul de veci, preînchipuie geografia României Reîntregite de ieri și de mâine. Eroii noștri de la Țiganca au căzut pentru reîntregirea, libertatea și demnitatea poporului român. Recuperarea Basarabiei înstrăinate a fost și rămâne un imperativ istoric.
Salutăm inițiativa inspirată a Mitropoliei Basarabiei de a înființa în acest loc Mănăstirea Eroilor Români, într-un gest firesc de asumare a istoriei naționale și de cinstire a sacrificiului ostașilor noștri. Biserica Ortodoxă Română este singura instituție din țară care are o strategie națională privind Basarabia.
Mănăstirea de aici trebuie să devină un loc de pelerinaj și de închinare pentru românii din toată lumea. Am susținut și vom susține în continuare proiectul de interes național privind construcția acestei sfinte mănăstiri. Facem apel către toată suflarea românească din țară și din diaspora să sprijine această lucrare binecuvântată”, a declarat senatorul Claudiu Târziu.
Proiectul național privind construcția Mănăstirii Eroilor de la Țiganca a făcut obiectul unor discuții detaliate cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, precum și cu părintele arhimandrit Efrem Docan, starețul mănăstirii.
Claudiu Târziu a fost și pe șantierul Catedralei de la Cania, în raionul Cantemir, dedicată eroilor români căzuți în 1941 la Iepureni și Cania, singura biserică-mausoleu din cuprinsul Patriarhiei Române. Aici președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a purtat discuții cu părintele paroh Vasile Burduja, protopop de Cantemir și Tigheci.
Reamintim că în cadrul dezbaterilor pe marginea Legii bugetului de stat pe anul 2021, senatorul Claudiu Târziu a prezentat un amendament privind alocarea fondurilor necesare construcției mai multor obiective strategice din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, printre care Mănăstirea Eroilor de la Țiganca și Catedrala-mausoleu de la Cania.
Lupta de la Țiganca a fost cea mai sângeroasă bătălie purtată de Armata Română pentru reîntregirea granițelor țării, bătălie în care peste 10 400 de ostași au căzut eroic sau au fost dați dispăruți fără urmă și peste 12 300 de au fost răniți. Cimitirul de onoare al militarilor români de la mănăstirea Țiganca este singurul loc din Basarabia vizitat de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României după încheierea celui de al Doilea Război Mondial.

Romanian Global News

Read Previous

George Simion: Trăim într-un stat dictorial. Sunt niște sadici, care se bucură „gata i-am carantinat”! Ne-am săturat de circul acesta. E timpul să oprim mascarada aceasta

Read Next

La mulți ani români într-o Românie Reîntregită! 103 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara! Un vis pentru care ne vom lupta până va fi împlinit!