Partidul Socialist, instrument de putere al Moscovei la Chișinău, nu renunță la ideea oferirii limbii ruse a unui statut special pe teritoriul R.Moldova, chiar dacă anterior un asemenea proiect a fost declarat drept neconstituțional de către magistrații Înaltei Curți, transmite Romanian Global News.
Una din principa;e;e trompete ale Kremlinului la Chișinău, Igor Dodon, anunță că a prezidat ședința grupului de lucru în chestiunea legată de adoptarea Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. La ședință a participat Elena Beleacova, directorul Agenției Relații Interetnice, copreședintele Consiliului Coordonator al Organizațiilor Etnoculturale, precum și deputați ai Parlamentului din partea PSRM.
„În legătură cu faptul că anterior, Curtea Constituțională a anunțat că Legea cu privire la funcționarea limbilor, adoptată de către Parlament la 16 decembrie 2020, nu corespunde Legii Supreme, s-a luat decizia de a elabora un nou proiect de lege. În cadrul ședinței am constatat necesitatea organizării în comisiile parlamentare a unor audieri publice privind noul proiect de lege, înainte ca acesta să fie transmis spre examinare în plenul Parlamentului”, a scris Dodon.
Acesta a amintit că susținătorii și membrii PSRM au organizat anterior acțiuni de protest în mai multe localități, exprimându-și dezacordul față de decizia prin care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această lege.
„Legea din 16 decembrie 2020 este rezultatul muncii unui grup mare de specialiști competenți, cu scopul de a completa legislația în domeniul funcționării limbilor. Anume din aceste considerente, noi am luat decizia comună de a reveni la elaborarea unei legi noi și de a obține adoptarea acesteia”, a precizat el.
De menționat că CCM a declarat neconstituțională legea ce oferea statut special limbii ruse. Legea a fost aprobată la finalul sesiunii trecute cu voturile PSRM și deputaților din platforma parlamentară „Pentru Moldova”. Potrivit documentului, autoritățile Republicii Moldova urmau să asigure condiții optime pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică”. De asemenea, Legea obliga instituțiile de stat să asigure, la solicitare, traducerea din limba română în limba rusă a documentelor și comunicării oficiale.