Deputatul Daniel Gheorghe către MAE: “Noi nu putem avea o relație decentă, prietenească și onestă cu Ucraina, atât timp cât avem de-a face cu acest joc agresiv la adresa comunității româneși din Ucraina”

În ședința de plen de marți, 13 aprilie, rezervată răspunsurilor adresate de Guvernul României interpelărilor parlamentare, deputatul PNL Daniel Gheorghe a susținut în fața reprezentanților MAE un punctul de vedere privind situația românilor din Ucraina. Acestana a cerut MAE si Guvernului României măsuri ferme și rapide pentru apărarea drepturilor fundamentale ale comunităților românești din țara vecină, transmite Romanian Global News.

“Situația românilor din Ucraian se transformă din zi în zi într-un dezastru. Statul ucrainean una spune în relația cu omologul român și alta pune în practică la Kiev, încalcă Carta Eurpeană a Limbilor Minoritare și Regionale, încalcă Cartea Europeană a Drepturilor Omului și încalcă și acea rușine de tratat pe care l-am semnat în 1997, în care, paradoxal, există un întreg capitol care vizează drepturile minorităților dintre cele două țări.
În toți acești ani în România drepturile minorității ucraineneau fost respectate și minoritatea ucraineană beneficiază în România inclusiv de o subvenție financiară anuală din partea statului roman, (…)în același timp românii din Ucraina, care sunt autohtoni acolo, sunt supuși unei politici de asimilare etnică, de ucrainizare și de persecuție din partea statului ucrainean. Este esențial ca statul ucrainean să înceteze această politică duplicitară, iar România să ceară Ucrainei imperativ, sub suspendarea oricărei asistențe privind parcursul european al Ucrainei, că aceste lucruri să fie rezolvate cât mai repede, pentru că inclusiv în Legea educației din Ucraina românii nu sunt recunoscuți drept minoritate autohtonă.
În tot acest timp avem școli românești inchise, presiuni asupra liderilor comunității românești de acolo, avem în continuare acea dihotomie complet mincinoasă și falsă între români și moldoveni – români în regiunea Cernăuți, moldoveni în Sudul Basarabiei, Regiunea Odesa. Aceste lucruri trebuie să înceteze! Noi nu putem avea o relație decentă, prietenească și onestă cu Ucraina, atât timp cât avem de-a face cu acest joc agresiv la adresa comunității româneși din Ucraina”, a afirmat deputatul de la tribuna Parlamentului.

Deputatul a solicitat MAE de la București să uzeze de toate pârghiile oficiale la nivel bilateral cu statul vecin pentru ca drepturile fundamentale ale românilor din Ucraina să fie respectate ca atare.

Menționăm că în data de 22 februarie a acestui an i-deputatul PNL Daniel Gheorghe a înaintat ministrului afacerilor externe o interpelare în care a cerut ca românii din Ucraina să nu fie abandonați iar drepturile lor fundamentale să fie respectate precum stipulează tratatele internaționale semnate de România și țara vecină.

Romanian Global News

Read Previous

Tensiuni în jurul Ucrainei: lângă Tiraspol a fost observată deplasarea unui convoi de blindate rusești

Read Next

Europarlamentarului Rareș Bogdan interpelează Comisia Europeană privind drepturile românilor/vlahilor din Timoc și catastrofa ecologică care îi afectează pe aceștia