În timp ce profesori de entie română din Ucraina sunt recunoscuți drept cei mai buni din Ucraina, o nouă lovitură este aplicată de autoritățile din țara vecină pentru comunitatea românească din această țară. Autoritățile ucrainene încearcă să implementeze un ordin al Ministerului Educației și Științei de la Kiev prin care specializarea „limbă și literatură română” va fi dublată și de „moldovenească”.
Astfel, catedrele/specializările de limbă și literatură română de la facultățile de filologie din Ujgorod, Cernăuți și Ismail ar trebui să fie foarte prudente, să nu creeze precedentul, prin aprobarea și semnarea programei analitice și a specializării în formula „împăciuitoare” – „română/moldovenească„.
Amintim că Ministerul Educației și Științei din Ucraina a emis, la 17 septembrie 2019, un ordin, prin care a aprobat lista specializărilor de pregătire a absolvenților de studii superioare de licență și master la specialitatea „Învățământ secundar. Limba și literatura (cu menționarea limbii), în baza căreia se formează și se plasează comanda de stat. Astfel, în premieră pentru învățământul superior din perioada independenței statului ucrainean, în care în cadrul universităților de stat din orașele Ujgorod, Cernăuți și Ismail exista specializarea „Limba și literatura română”, aceasta a fost dublată cu „moldovenească”, prin Ordinul 1201/17.09.2019, în baza căruia, începând cu anul 2020 diplomele absolvenților ar trebui să conțină specializarea „limba și literatura română/moldovenească”.
Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că românii din Ucraina au solicitat în repetate rânduri, pe parcursul ultimilor ani, unificarea programei de învățământ în limba română din cele trei regiuni ale Ucrainei, în care există importante comunități istorice/autohtone românești – Transcarpatia, Cernăuți și Odesa, programă dezbinată în una de limbă română pentru Transcarpatia și Cernăuți, și limbă „moldovenească” în regiunea Odesa.
Românii din Ucraina au reacționat deja pe rețelele de socializare: “Nu uitați că pe rolul instanțelor de judecată din Odesa și Kiev deja se află procese intentate de românii din regiunea Odesa, întru apărarea legitimă a dreptului constituțional la învățământ școlar integral în limba maternă. Nu avem dreptul moral să pierdem acest veritabil război birocratic identitar, provocat de mașinăria asimilaționistă sivietică inclusiv împotriva românilor, într-un stat cu pretenții eurointegraționiste, în secolul XXI!!! Cât ne mai îmbătăm cu apă rece, că lupul și-ar schimba și năravul URSSesc, cu ochii spre integrare euroatlantică!?…”, au afirmat aceștia.