În sfârșit, Klaus Iohannis ridică la modul serios problema drepturilor românilor din Ucraina într-o discuție cu Volodimir Zelenski

Klaus Iohannis a avut miercuri, 12 mai 2021, o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la solicitarea înaltului demnitar ucrainean. Convorbirea a prilejuit un schimb de opinii pe marginea situației îngrijorătoare de securitate din regiune, dar și în ceea ce privește stadiul și perspectivele relației bilaterale dintre România și Ucraina, transmite Romanian Global News citând un comunicat al administrației prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis a acordat un spațiu amplu în convorbirea telefonică problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, cu accent pe dreptul la educație în limba română, și a subliniat necesitatea soluționării acestora, în cel mai scurt timp, pe calea dialogului.
În acest sens, președintele României a subliniat importanța încheierii cât mai curând a Protocolului de cooperare bilaterală în domeniul educației dintre România și Ucraina și reluarea cât mai rapidă a lucrărilor Comisiei interguvernamentale mixte privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a apreciat deschiderea Ucrainei față de perspectiva încheierii unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și minorității ucrainene din România. Președintele României a făcut un apel la omologul său ca autoritățile ucrainene centrale și locale să îi implice în consultări aprofundate pe etnicii români pe teme ce țin de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat că identificarea eficientă de soluții durabile în privința prezervării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina va conferi un imbold pentru consolidarea relației bilaterale pe toate palierele sale.
Totodată, președintele României l-a informat pe omologul ucrainean că țara noastră este pregătită să realizeze în perioada imediat următoare o donație de echipamente medicale și dezinfectanți, respectiv de vaccinuri, pentru a sprijini combaterea activă a pandemiei de COVID-19, o dovadă în plus a potențialului de cooperare bilaterală.
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit pentru sprijinul constant al României în favoarea suveranității Ucrainei și a integrității sale teritoriale și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice. De asemenea, președintele Ucrainei a mulțumit României pentru susținere în raport cu situația îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Președintele Zelenski a arătat că înțelege pe deplin preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții, astfel încât identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români să fie protejată conform standardelor internaționale.
În final, președintele Volodimir Zelenski a reiterat invitația adresată președintelui Klaus Iohannis de a efectua o vizită în Ucraina.

Romanian Global News

Read Previous

Demență extremist globalistă și anticreștină! 31 de corporații globale fac presiuni pentru legalizarea căsătoriilor unisex: susțin, în mod STUPEFIANT, că românii au părăsit țara pentru că România ar discrimina LGBT

Read Next

În pofida împotrivirii agenturii grecești din România, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care instituie Ziua Românităţii Balcanice pe 10 mai