Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 17, 2021

Ziua Bunicilor, sărbătorită în parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam prin expoziţia „Din sufletul şi mâinile bunicilor”

Cea de-a V-a ediţie a Zilei Bunicilor, un proiect al Asociaţiei „Doamna Maria Brâncoveanu”, a parohiei ortodoxe române „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, Ţările de Jos, a avut loc la 12 septembrie 2021, în biserica parohiei, după săvârşirea Sfintei Liturghii de către Părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură, transmite Romanian Global News.

Doamna preoteasă Christina Dură, iniţiatoarea proiectului, a prezentat cele patru ediţii anterioare ale Zilei Bunicilor, i-a felicitat pe bunicii prezenţi la această sărbătoare dedicată lor şi a acordat medalia „Doamna Maria Brâncoveanu”-2021 doamnei Elena Geacarel, bunică şi enoriaşă a parohiei. La rândul ei, vice-preşedinta Asociaţiei, doamna Elena De Chiara, a vorbit despre bucuria de a fi bunică.

La această ediţie a Zilei Bunicilor, Părintele Ioan a vernisat expoziţia „Din sufletul şi mâinile bunicilor”, constând din obiecte realizate de bunici sau care au păstrat, peste timp, amintirea bunicilor. Expoziţia reuneşte 57 de exponate provind din 19 judeţe ale României, precum şi din Grecia, şi care aparţin unui număr de 28 de participanţi, enoriaşi ai parohiei sau membre ale asociaţiei: ii şi costume populare din diferite zone ale ţării, ştergare, broderii, cuverturi şi carpete, biblii şi cărţi de rugăciune, icoane, cărţi de beletristică, fotografii ale bunicilor, ceramică, postere.

Sunt prezentate, de exemplu, partea I-a din volumul al doilea al Atlasului Lingvistic Român iniţiat şi coordonat de Sextil Puşcariu, ceas de mână fabricat de firma elveţiană Royce, un model cunoscut îndeosebi în rândul soldaţilor, în perioada de dinanintea celui de-al Doilea Război Mondial şi până în anii 1960, o ie oltenească, în culorile alb-negru, cusută la lumina lămpii, în anul 1930, un model unicat în judetul Olt, un costum popular din regiunea Vrancea, vechi de peste 100 de ani, o Biblie tipărită la Sibiu, în 1924, o icoană pictată pe lemn în 1950.

Expozitia acoperă o perioadă de 125 de ani. Cel mai vechi exponat este o monedă din 1880, având inscripţionată figura Regelui Carol I, iar cel de dată mai recentă, din 2006, este o scrisoare de la bunica pentru nepoata plecată la studii în străinătate.

Dincolo de valoarea sentimentală pe care fiecare obiect o poartă cu sine, expoziţia întruneşte o serie de alte valori, printre care: cultural-etnografică, documentară, spirituală şi socială, date de originalitatea şi măiestria cu care au fost realizate piesele de artă populară, păstrând modelele şi cromatica specifice diferitelor regiuni ale ţării, referirile directe sau indirecte la istoria României, la viaţa şi evoluţia culturii materiale şi spirituale, la particularităţile modului de viaţă din diferite regiuni. În esenţa ei, expoziţia poate fi privită şi ca o ilustrare a modelului tradiţional al satului românesc, în care familia, casa şi biserica reprezintă nuclee ale comunităţii care asigură transmiterea, de la o generaţie la alta, a valorilor perene ale neamului – credinţa, limba, tradiţiile.

Expoziţia „Din sufletul şi mâinile bunicilor” este deschisă în perioada 11-19 septembrie 2021, fiind inclusă în programul cu care parohia „Sf. Grigorie Teologul”, a cărei biserică concesionată este monument naţional, a participat, la 11 septembrie a.c., la Ziua Monumentelor Deschise, un eveniment pe care guvernul olandez îl organizează anual pentru a pune în valoare monumentele naţionale de pe întreg teritoriul ţării.

La finalul evenimentului, doamna preoteasă Christina Dură a înmânat expozanţilor câte un „Certificat de Participare” la expoziţie, bunicilor le-au fost oferit flori şi o recepţie organizată în onoarea lor.

Ziua Bunicilor este sӑrbӑtoritӑ anual în ziua sau în preajma zilei în care Biserica Ortodoxӑ îi cinsteşte pe Sfinţii Ioachim şi Ana, bunicii dupӑ trup ai Domnului nostru Iisus Hristos.

Romanian Global News

Read Previous

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se extinde peste Prut, la Orhei

Read Next

Teatrul Național „M. Eminescu” invită pe basarabeni la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău ediția a VI-a