Breaking News :

Camera Deputaţilor a votat inițiativa AUR de înfiinţare a unei comisii care să ancheteze achiziţiile publice făcute în pandemie de Ministerul Sănătăţii. PNL-Câțu și UDMR au votat împotrivă! Prietenii știu de ce!!!

Ticăloșia conducerii Comisiei Europene față de contribuabilii europeni, adică față de noi! Europarlamentarul Chris Terheș expune contractele dintre producătorii de vaccinuri și Comisia Europeană: Pagini NEGRE, pentru a nu se vedea clauzele

Senatorul Claudiu Târziu: Cine e vinovat pentru morții din spitale? De ce antiviralul oferit de George Becali, care salva vieți, a fost refuzat?

Cum a pus Big Farma mâna pe PSD! Cel mai mare partid din România nu mai este al românilor! Lista doctorilor sponsorizați de Pfizer: Rafila și Cercel abonați la banii Big Pharma

Incredibil! Lucian Bode a adus numai la acest sfârșit de săptămână pe puțin 20.000 de votanți pentru AUR!

Trompetele propagandei dictaturii Covid mituite de Iohannis, Orban și Câțu! Cine și cât a luat pentru manipularea populației!

Senatul francez a RESPINS proiectul legislativ antinațional al marxiștilor privind vaccinarea Covid obligatorie. Va avea Big Farma majoritate în Parlamentul României?

Manifestul contra vaccinării obligatorii a plecat spre toți parlamentarii din România. Continuăm strângerea de semnături! Comentarii ale românilor: „Vaccinarea este facultativă, libertatea este obligatorie!”

Avertisment: Nu participați la o lovitură de stat parlamentară, respingeți certificatul verde. În caz contrar, contrareacția majorității va fi imprevizibilă

România: Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari de la PSD, AUR și USR au votat moțiunea de cenzură inițiată de PSD

MANIFESTUL INTELECTUALILOR din România împotriva vaccinării obligatorii: Virgiliu Gheorghe, dr. Anca Nițulescu, dr. Mihaela Secară, dr. Geanina Hagima, dr. Mihai Tîrnoveanu, dr. Adrian Cacovean, Iulian Capsali și sute de alți semnatari. SEMNAȚI AICI

Serviciul de Sănătate Publică din Anglia recunoaște că vaccinul anti-Covid este ineficient: Persoanele vaccinate au murit din cauza variantei Delta la o rată mult mai mare decât persoanele nevaccinate

Peste 5.000 de medici din întreaga lume au semnat o declarație prin care acuză guvernele, corporațiile și asociațiile medicale de CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII: Mii de oameni puteau fi salvați în timpul pandemiei dacă primeau tratamentul corect

Pe 2 octombrie ieșiți în stradă dacă vreți să mai fiți liberi! Dictatura medicală instaurată prin ticăloșia și complicitatea unora ca Iohannis, Câțu, Arafat, Rafila sau Cercel trebuie combătută ! Și dictatura lui Ceaușescu a căzut tot ieșind în stradă!

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

decembrie 2, 2021

Copiii români născuţi printre străini învaţă să trăiască şi să simtă româneşte la Şcoala Bucuriei din Bristol

Departe de casă, pentru copiii români născuţi printre străini, de cele mai multe ori, Biserica este singurul loc unde pot învăţa să trăiască şi să simtă româneşte. Mai mult, şcolile parohiale sunt o şansă pentru copiii care nu au cunoscut România să o descopere şi să o iubească, scrie https://basilica.ro, preluat de Romanian Global News.
Comunitatea din Bristol nu face notă discordantă, deoarece păstrează vie identitatea românească la sute de km distanţă de ţara mamă. Câţiva români din parohie au reuşit să facă din şcoala parohială, intitulată sugestiv Şcoala Bucuriei, un izvor prin care „curge credinţa străbună către generaţiile următoare”.
„De aici a pornit şi dorinţa noastră de a mărturisi celor pe care i-am născut pe pământ străin, şi cărora am vrut neapărat să le spunem câteva lucruri despre noi, cei care ne îndărătnicim să credem că numai trăind şi simţind româneşte, cu tot ce implică aceasta, de la port, tradiţie şi mai ales credinţă, putem sa mai fim cineva, într-o lume în care dizolvarea lui eu – chip al Creatorului în noi-toţi la fel, este la mare cinste”, spune părintele paroh Ioan Claudiu Moldovan.
El precizează că obiectivul şcolii parohiale a fost, încă de la început, acela de a „extinde oportunităţile copiilor în a descoperi cultura, obiceiurile şi valorile româneşti, dar mai ales acela de a menţine în copii un echilibru sufletesc prin insuflarea credinţei în Dumnezeu”.
2018: Anul Bucuriei
Şcoala duminicală a prins contur în anul 2018. La început, după Sfânta Liturghie, copiii se strângeau într-o încăpere în proximitatea bisericii, şi sub îndrumarea învăţătoarei Emanuela Avram, participau la diferite activităţi prin care descopereau limba şi tradiţiile româneşti. Erau citite istorioare folclorice, istorice, diferite poezii etc.
„Am început cu un program pilot, în toamna anului 2018, la care s-au înscris 15 copii, îndrumaţi de trei voluntari activi, susţinuţi de alţi câţiva voluntari care puteau participa doar sporadic. Copiii au fost împărţiţi în două grupe de vârstă şi participau la două ateliere distincte: Meşteşuguri şi Comunicare. Atelierele aveau loc în două încăperi mai mici pe care biserica noastră le avea la dispoziţie şi se desfăşurau de două ori pe lună, sâmbăta, între orele 13:00 -15:00”.


Şcoala Bucuriei înseamnă să fiu mai aproape de ţara mea. Am învăţat să scriu şi să citesc în limba română, lucruri noi despre România şi obiceiuri tradiţionale.
– Filip Rus, 8 ani


Activităţile au făcut ca numărul copiilor să se dubleze în câteva luni, iar şcoala s-a mutat într-un spaţiu nou, precizează părintele.
„În februarie 2019, la atelierele Şcolii Bucuriei erau înscrişi un număr de 34 de copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani, iar numărul voluntarilor care se ocupau de aceste ateliere crescuse la cincisprezece”.
Toate cheltuielile „Şcolii Bucuriei”: chiria, resursele şi materialele didactice folosite la ateliere, sunt plătite din fonduri proprii. Nu este uşor, mai ales în diaspora.
„Lucrările pe care copiii le fac în cadrul atelierelor sunt expuse în biserică şi pot fi cumpărate de părinţi sau credincioşii din parohie, în schimbul unor donaţii care ne ajută să susţinem mai departe activităţile”, precizează Părintele Ioan Claudiu Moldovan.
În prezent, activităţile se desfăşoară tot de două ori pe lună, însă programul a fost extins la trei ore. În timp a fost adăugat şi atelierul „Trăim şi simţim româneşte”.
„Dorim pentru copiii din diaspora să simtă şi să trăiască româneşte”, spune părintele Ioan.
„Activităţile acestui atelier sunt şi ele destul de diverse, precum cartografierea României la scară mare pe pânză şi folosirea hărţii în activităţile şcolii, pregătirea unor activităţi de 1 Decembrie etc. Tot în cadrul acestui atelier, se desfăşoară activităţi interactive de învăţare şi consolidare a limbii române. La sfârşitul anului şcolar, în 2019, copiii au învăţat şi jucat o piesă de teatru creştin, Cele zece fecioare, care a fost apoi prezentată de copii în biserică”.
„Sămânţa din Parabola semănătorului
Parohul din Bristol numeşte activităţile desfăşurate în cadrul „Şcolii Bucuriei” sămânţa din Parabola semănătorului, pe care împreună, clerul şi credincioşii, se străduiesc să o arunce în pământul cel bun şi astfel să aducă roadă însutit.
„Noi conştientizăm că suntem chemaţi să lucrăm ogorul, adică sufletul celor mici, pentru a le face vase alese şi izvoare nesecate, prin care să curgă credinţa străbună şi către generaţiile următoare, chiar aici în diaspora. Concret, tot ceea ce învaţă copiii în şcolile laice, preponderent promotoare a secularismului şi progresismului, creează un dezechilibru major în formarea celor mici”.
Un alt aspect important este legătura care se realizează între preot şi copii, în afara slujirii. „Mulţi dintre ei au început să folosească oportunitatea de vorbi cu preotul despre problemele cu care se confruntă” spune părintele, „unii contactându-mă telefonic sau prin mesaje, atunci când au vreo nelămurire”.


Îi mulţumesc părintelui că ne-a dăruit din timpul lui şi ne-a ajutat să ajungem la şcoala aceasta minunată.
– Daria Mehelean-Pop, 9 ani


„Şcoala Bucuriei” creează premisele unor noi forme de promovare a valorilor creştine, culturale şi a tradiţiilor noastre.
„Nădăjduim ca în jurul Bisericii şi cu ajutorul acestor activităţi să putem păstra identitatea noastră de creştini ortodocşi români într-un spaţiu geografic şi cultural străin nouă, promovând această apartenenţă ca pe un privilegiu unic prin care ne identificăm în lume”.
Atelierele organizate la Parohia din Bristol au reprezentat o şansă şi o binecuvântare şi pentru voluntari. „Am astfel ocazia de a-mi continua activitatea didactică pe care am început-o în ţară şi de care m-am bucurat timp de 14 ani”, spune Gabriela Stoica, coordonatoarea atelierului „Trăim şi simţim româneşte”.
„Provocarea de a găsi o cale prin care copiii români, născuţi şi crescuţi în Anglia, să aibă contact cu valorile, cultura şi credinţa strămoşească nu este uşoară, însă ne aduce satisfacţii enorme atunci când vedem că ceea ce facem noi are răsunet în inimile lor”.
Parohia românească din Bristol a fost înfiinţată în urmă cu 10 ani şi îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Romanian Global News

Read Previous

Marele neurochirurgul Ștefan Mindea: Trebuie să ne opunem clar unei dictaturi medicale

Read Next

Florin Șinca: România – prada mercenarilor