Pe 20 ianuarie 2021, la ora 11.57 a.m., Pentagonul a delegat gestiunea unei enorme părți din Internet unei companii create doar de câteva săptămâni. Programul s-a încheiat în urmă cu câteva zile, în același mister în care a început, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.
Pentagonul și-a reluat recent controlul asupra celor 175 de milioane de adrese IP pe care le-a activat subit, relatează Washington Post.
Misteriosul program a atras atenția experților din domeniul informaticii din cauza momentului bizar în care a fost lansat, în plină schimbare de președinție, după niște alegeri cu o mare tensiune politică și acuzate de fraude masive, dar în special din cauza dimensiunilor uriașe, nemaivăzute, ale operațiunii.
Pentagonul i-a cedat unei companii absolut anonime până în acel moment, Global Resource Systems (GRS), cu sediul în Florida, controlul a aproape 6% dintr-o secțiune de Internet numită IPv4 (Internet Protocol version 4. Aceasta înseamnă circa 175 de milioane de adrese IP, fiecare dintre ele valorând la licitație minimum 25 de dolari.
Aceste adrese IP, care se aflau sub controlul Pentagonului de zeci de ani, dar erau neutilizate, au fost activate sub controlul GRS.
„Este colosal. Este cea mai mare operațiune din întreaga istorie a Internetului”, a declarat Doug Madory, director de analiză a Internetului la Kentik, o companie de exploatare a resurselor.
Analiștii informatici au toate motivele să fie siderați.
Compania GRS, care a primit de la Pentagon gestionarea a 175 de milioane de adrese IP din cele 4,3 milioane care reprezintă totalitatea Internetului, abia fusese creată: documentele sale de întemeiere fuseseră înregistrate în septembrie 2020.
Pentru ca misterul să fie total, GRS nu avea nici un contract federal declarat, nici un site Web vizibil public, nici o siglă sau inscripție la adresa publică din Plantation, Florida, unde avea birourile deasupra sediului unei bănci.
Potrivit investigații realizate de un reporter de la Associated Press, nu există în arhive nici o licență de exploatare la Plantation.
Reporterul s-a adresat unui angajat al clădirii de birouri unde funcționează GRS, iar acesta a găsit numele firmei pe lista de locatari și i-a sugerat să o contacteze prin e-mail.
O altă investigație, realizată de Dreuz.info, a aflat că GRS a fost înființată în Delaware, unde a fost înregistrată de un avocat din Beverly Hills.
Delaware este fieful politic al lui Joe Biden.
Singurul nume asociat cu GRS în registrul întreprinderilor din Florida coincide cu cel al unui bărbat care figura, în 2018, în registrul companiilor din Nevada, ca membru în boardul de conducere al unei firme de echipamente de securitate cibernetică și supraveghere a Internetului, numită Packet Forensics. Numele bărbatului este Raymond Saulino.
Saulino vinde în prezent echipamente de interceptare care permit organismelor de aplicare a legii să asculte indivizii în baza unui mandat emis de tribunal.
Packet Forensics are contracte federale în valoare de aproape 40 de milioane de dolari divulgate public în ultimii zece ani. Contractele erau cu FBI și cu DARPA (Defense Advance Research Projects Agency) din cadrul Pentagonului.
Nici GRS nici Packet Forensics nu au răspuns întrebărilor trimise de presă.
De asemenea, Pentagonul nu a anunțat public programul cu GRS, nici nu i-a recunoscut existența, până când Washington Post nu a scris despre el.
Dar misterul nu se oprește aici. Global Resource Systems este un nume „identic cu cel al unei companii care nu mai există de mai bine de zece ani”, declară Ron Guilmete, expert specializat în investigarea fraudelor pe internet.
Fosta GRS „trimitea spamuri folosind același IP”, explică Guilmete.
Ambele companii au sediul la aceeași adresă din Plantation, Florida. Patronii vechii firme se numesc Paul G. Yovovich și Terrance M. Granke.
După săptămâni de întrebări adresate Pentagonului de către experții cibernetici, Departamentul Apărării a oferit în cele din urmă o explicație laconică. Însă a evitat să răspundă la întrebările esențiale, în primul rând de ce a oferit gestionarea unei hălci zdravene de Internet unei companii care nu exista în urmă cu trei luni.
Brett Goldstein, șeful serviciului digital al Pentagonului, a declarat că funcționarii federali se străduiesc să „evalueze și să prevină utilizarea neautorizată a spațiului de adrese IP al Departamentului Apărării” și speră „să identifice vulnerabilitățile potențiale în lupta împotriva atacurilor cibernetice care vizează rețelele americane”.
Vineri, 10 septembrie, Pentagonul a declarat pentru Washington Post că „programul pilot”, creat de o unitate de elită numită Defense Digital Service, subordonată direct secretarului Apărării și care are sarcina de a rezolva problemele de urgență și de a face experimente pentru Armată, s-a încheiat.
„Serviciul Digital al Apărării a stabilit un plan pentru a lansa programul pilot de cibersecuritate și apoi a transferat controlul inițiativei partenerilor din Ministerul Apărării”, a declarat pentru Washington Post un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Potrivit corporation.wiki, compania GRS nu mai este activă.
Mike Hamilton, expert în securitate informatică, declara pentru Business Insider în luna mai:
„Tipul de putere de calcul pe care o companie are nevoie pentru a putea analiza 175 de milioane de adrese IP și tehnologia pe care trebuie să o folosească semnifică probabil că acest program a fost planificat din timp.”
O lungă serie de întrebări își așteaptă în continuare răspunsul în legătură cu această Operațiune Specială a Pentagonului:
- Are ea vreo legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, decise în urma votului prin corespondență și care au fost acuzate de o fraudă colosală?
- A fost ordonată operațiunea de Donald Trump, pentru a-și crea o armă de temut după plecarea de la Casa Albă?
- A fost ordonată de Joe Biden? Sediul din Delaware ar firmei pare să indice o legătură cu acesta.
- Este o operațiune specială a Pentagonului, desfășurată fără cunoștința lui Trump sau Biden?
- Are operațiunea specială vreo legătură cu Marea Resetare, al cărei pion este Biden?
- Are vreo legătură cu Cyber Polygon, simularea unei „Pandemii Cibernetice”?