La Budapesta, sub egida președinției Ungariei la Consiliul Europei, a avut loc o conferință cu participarea reprezentanților minorităților naționale din mai multe state europene, la care, reprezentând Uniunea Interregională “Comunitatea Românească din Ucraina”, Aurica Bojescu a abordat problema necesității respectării drepturilor la învățământ în limba maternă și folosirea limbilor minorităților naționale în diferite domenii după cum prevede Constituția Ucrainei și obligațiunile internaționale, transmite Romanian Global News.
“În 1995, când Ucraina a fost acceptată în Consiliul Europei, printre obligațiunile luate a fost adoptarea noii Constutuții și ratificarea Convenției Cadru cu privire la protecția minorităților naționale și a Cartei Europene a limbilor regionale și minoritare”, a spus Aurica Bojescu la Budapesta.
“Dar a fost luată și obligațiunea de a duce față de minoritățile naționale o politică bazată pe Recomandările 1201 (1993) ale APCE, în care pentru minoritățile naționale sunt clar prevăzute dreptul la învățământ în limba maternă și dreptul la folosirea ei în diferite domenii.
“Reieșind din aceste documente interne și internaționale, reprezentanții uneia dintre cele mai numeroase minorități naționale autohtone, având atunci reprezentanți în Parlamentul Ucrainei, am reușit să obținem în Constituția Ucrainei o bază legislativă puternică nu numai din punctul de vedere de realizare a acestor drepturi, dar și pentru apărarea drepturilor noastre deja dobândite, existente.
De aceea considerăm că este inadmisibil să fie încălcate normele constituționale care trebuie să ne protejeze – art.8, 9, 10, 11, 22, 24, 53, 119,132,…
Din păcate toate adresările noastre către organele centrale din Ucraina și către instituțiile internaționale rămân actuale pentru că schimbările legislative din ultimii ani au redus garanțiile constituționale, au înrăutățit accesul la educație în limba maternă, iar situația minorităților naționale nu se îmbunătățește, ba ma mult, odată cu apropierea anului 2023, se agravează și mai mult.
Rugăm instituțiile Consiliului Europei să ne sprijine să putem păstra limba noastră maternă în școli și să nu pornească valul asimilărilor peste noi.
Dorim să fim buni cetățeni ai Ucrainei, dar dorim să ne păstrăm în același timp identitatea noastră națională”, a punctat Aurica Bojescu la Conferința de la Budapesta a Consiliului Europei.