Analistul rus care a ajutat la întocmirea „dosarului Steele” care atrăgea atenţia asupra unor potenţiale legături între echipa de campanie a lui Donald Trump din 2016 şi Rusia a fost arestat joi, în cadrul unei anchete a procurorului special John Durham, informează New York Times, citat de Romanian Global News.
Dosarul, care a fost trimis FBI şi media înainte de alegerile din 2016, prezenta alegaţii încă neprobate că Rusia deţinea informaţii compromiţătoare despre Turmp şi unii din consilierii săi de campanie şi că Moscova lucra în spatele scenei pentru înfrângerea lui Clinton.
Două surse familiarizare cu activităţile lui John Durham, procurorul special numit de Departamentul de Justiţie în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump pentru a investiga chestiuni legate de dosarul Steele, a precizat că Durham a emis citaţii în cazul mai multor persoane, inclusiv unele legate de Fusion GPS, firma de investigaţii din Washington care a contractat întocmirea dosarului.
Christopher Steele, un fost ofiţer britanic de informaţii care a pregătit dosarul pentru Fusion GPS, care lucra pentru o firmă de avocatură ce reprezenta Partidul Democrat şi echipa de campanie din 2016 a lui Hillary Clinton, a refuzat să comenteze într-un e-mail trimis Reuters.
Într-un e-mail trimis Reuters în urmă cu un an, Dancenko a negat că este agent rus, contrazicând sugestiile aliaţilor lui Trump din Congres.
Igor Danchenko a fost principala sursă în raportul elaborat de Christopher Steele, un document care sugera, fără dovezi, că echipa de campanie din 2016 a lui Donald Trump a conspirat cu oficiali din cadrul serviciilor secrete ruse pentru a fi învinsă Hillary Clinton în scrutinul prezidenţial din SUA.
Conform unor surse citate de site-ul Axios.com, Igor Danchenko este acuzat că a oferit informaţii false în ancheta Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Igor Danchenko afirmase, în ancheta FBI privind ingerinţele ruse, că discutase cu surse care confirmaseră contacte cu Moscova ale echipei de campanie a lui Donald Trump.
În ianuarie 2021, Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului SUA a publicat o serie de documente referitoare la investigaţia privind contacte între echipa preşedintelui Donald Trump şi Rusia, denunţând o serie de probleme şi catalogând ancheta ca fiind „coruptă”.
Conform documentelor declasificate de Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului SUA, investigatorii FBI ar fi aplicat „standarde duble” faţă de echipele electorale ale lui Hillary Clinton şi Donald Trump în 2016.
Procurorul special Robert Mueller a anunţat, în mai 2019, încheierea oficială a investigaţiei privind ingerinţele electorale ruse. „Agenţi ai serviciilor secrete ruse au lansat un atac concertat asupra sistemului politic american în tentativa de a interfera asupra scrutinului şi a afecta imaginea unui candidat la funcţia de preşedinte”, a declarat atunci Robert Mueller.
Donald Trump a denunţat „nebunescul raport” elaborat de procurorul special Robert Mueller, afirmând că a fost opera unor politicieni „democraţi” care îl urăsc. Preşedintele SUA a declarat că raportul arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia şi nici acţiuni de obstrucţionare a justiţiei. „Nu a fost nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei. Jocul s-a încheiat pentru cei care instigă la ură şi pentru democraţii radicali de stânga”, transmitea Donald Trump ca reacţie la concluziile anchetei.