Consiliul Municipal Chișinău, controlat de primarul prorus Ion Ceban, nu a mai extins, la finele lunii trecut, permisiunea de folosire a numelui „Chișinău” în denumirea postului de radio românesc „Radio Chișinău”, care este de deținut de Radio România Actualități, scrie www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.
Societatea Română de Radiodifuziune îşi exprimă convingerea că decizia de interzicere a utilizării numelui Chișinău în denumirea postului Radio Chișinău a fost o neînțelegere și are semnale că situația se va rezolva.
Într-un comunicat semnat de președintele director general al instituției Răzvan Ioan Dincă, SRR amintește că în ședința Consiliului Municipal Chișinău din 27 aprilie proiectul de decizie privind utilizarea numelui Chișinău a fost respins prin votul majorității consilierilor prezenți. Numele orașului Chișinău a fost utilizat anterior de Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, între 2011 și 2021, pe o perioadă finită de 10 ani și a fost obținut în baza unei proceduri de validare similare, se mai arată în comunicatul SRR.
Instituția subliniază că dacă rezolvarea problemei va întârzia va fi nevoită să ia toate măsurile necesare, administrative și juridice, pentru îndreptarea cât mai rapidă și în beneficiul ascultătorilor săi din Republica Moldova a situației postului Radio Chișinău. Amintim că Ministerul român de Externe a criticat decizia autorităților locale de la Chișinău pe care o consideră nejustificată, nefundamentată și motivată politică.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri, că regretă decizia nejustificată şi nefundamentată, motivată pur politic, a Consiliului Municipal Chişinău în ce priveşte interzicerea utilizării toponimicului „Chişinău” de către postul Radio Chişinău.
„Parte componentă a Radio România, postul Radio Chişinău este prezent pe piaţa media din Republica Moldova de la 1 decembrie 2011 şi s-a impus de la bun început prin calitatea şi echidistanţa producţiei editoriale şi prin profesionalismul echipei sale. Radio Chişinău a stabilit standarde înalte în ceea ce priveşte jurnalismul modern, european şi respectul pentru public, pentru informarea corectă şi onestă a acestuia. Prin prezenţa sa, Radio Chişinău a adus o contribuţie importantă la consolidarea pluralismului pe piaţa media din Republica Moldova şi la emergenţa unei prese cu adevărat libere şi independente. Radio Chişinău reprezintă o sursă de informare valoroasă şi de încredere pentru cetăţenii din Republica Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susţinerea parcursului pro-democratic şi pro-european al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiţia şi încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor”, transmite MAE.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea pe cale administrativă şi juridică a situaţiei postului Radio Chişinău.
De asemenea, MAE va susţine, în conformitate cu competenţele sale, un astfel de rezultat.