Franța a condamnat duminică „violența inacceptabilă” comisă de coloniștii israelieni împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe. „Franța condamnă cu fermitate atacurile coloniștilor care au dus la moartea mai multor civili palestinieni în ultimele zile în Qusra și el-Sawiya, precum și plecarea forțată a mai multor comunități”, scrie https://www.lexpress.fr, preluat de Romanian Global News.
Washingtonul cere Israelului să facă o „diferențiere” între Hamas și civilii palestinieni
„Ceea ce credem este că în fiecare oră, în fiecare zi a acestei operațiuni militare, guvernul israelian ar trebui să ia toate măsurile posibile pe care le are la dispoziție pentru a face distincția între Hamas – teroriști care sunt ținte militare legitime – și civili care nu sunt”, a spus securitatea națională a Casei Albe. a declarat consilierul Jake Sullivan la CNN. „Acesta este sfatul pe care le dăm. Acesta este ceea ce comunicăm și continuăm să facem acest lucru la cele mai înalte niveluri”, a adăugat el, precizând că președintele Joe Biden se va întâlni din nou duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul britanic Rishi Sunak și președintele francez Emmanuel Macron au subliniat, într-o conversație telefonică, tot duminică, necesitatea „sprijinului umanitar urgent pentru Gaza” după extinderea operațiunilor militare ale Israelului, potrivit Downing Street. Cei doi lideri au vorbit, de asemenea, despre îngrijorarea lor cu privire la „riscul de escaladare în regiune” și au convenit asupra necesității „de a nu pierde din vedere viitorul pe termen lung al regiunii, în special necesitatea unei soluții cu două state”. potrivit unui purtător de cuvânt din Downing Street.
Printre reacțiile internaționale este și ce a premierului norvegian, Jonas Gahr Støre, care a declarat că „legea internațională prevede că reacția trebuie să fie proporțională. Trebuie să se țină cont de civili, iar dreptul umanitar este foarte clar pe acest subiect. Cred că această limită a avut a fost cu mult depășită”.
ONU la rândul său a avertizat duminică, după prădarea centrelor sale de către populația palestiniană înfometată, împotriva prăbușirii „ordinei publice” în Fâșia Gaza, scenă a intensificării bombardamentelor și a operațiunilor terestre ale armatei israeliene și unde ajutorul umanitar vine în picurături. „Mii de oameni au intrat în mai multe depozite și centre de distribuție UNRWA (Agenția Națiunilor Unite de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinei din Orientul Apropiat) din centrul și sudul Fâșiei Gaza”, a afirmat agenția ONU într-un comunicat de presă.
„Lupte violente” în nordul Gazei, potrivit Hamas
Hamas a raportat duminică aceasta „lupte violente” în desfășurare între luptătorii săi și forțele israeliene în nordul Fâșiei Gaza, unde armata israeliană desfășoară incursiuni terestre de vineri seară.
„Luptătorii noștri sunt în prezent angajați în lupte grele folosind arme automate și antitanc, forțele de ocupație efectuând o incursiune în nord-vestul Gazei”, au declarat Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, într-un comunicat. Brigăzile al-Qassam au anunțat, de asemenea, cu puțin timp înainte să fi tras „obuze de mortar și rachete” asupra unei poziții militare israeliene din Erez, principalul punct de trecere dintre teritoriul palestinian și Israel, închisă din 7 octombrie.
Înfrângerea Hamas, o „provocare existențială” pentru Israel
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, la rândul său, a spus că se așteaptă la un război „lung și dificil” în Gaza. De vineri seara, armata israeliană operează la sol cu soldați și vehicule blindate, Benyamin Netanyahu vorbind sâmbătă seara despre „o a doua etapă a războiului”. Obiectivul este „clar”: „distrugeți capacitățile militare și conducerea Hamas; aduceți ostaticii acasă”, a spus el după întâlnirea cu familiile prizonierilor Hamas. El a recunoscut, de asemenea, că atacul din 7 octombrie a constituit un „eșec teribil” pentru statul evreu și a promis o „investigație amănunțită” pentru a determina responsabilitatea.
Înfrângerea mișcării islamiste palestiniene Hamas în războiul din Gaza este o „provocare existențială” pentru Israel , dar „se referă la toată civilizația occidentală”, a declarat prim-ministrul israelian sâmbătă seara. „Cred că 90% din bugetul militar al Hamas provine din Iran. Această țară îl finanțează, îl organizează, îl ghidează”, a mai acuzat liderul israelian. Totuși, el a recunoscut „neputând spune” că Teheranul „a participat la micro-planificarea acestei acțiuni specifice în acest moment specific”, cu privire la atacul terorist de amploare fără precedent desfășurat de mișcarea islamistă în Israel la 7 octombrie.
În urma atacului asupra Israelului din 7 octombrie 2023, au decedat peste 1405 de civili masacrați de Hamas și 224 de persoane au fost răpite și transferate în Fâșia Gaza, dintre care 33 de copii sub vârsta de 18 ani și 10 copii sub 5 ani. Numărul persoanelor rănite în urma atacului se ridică la 5431. Până în prezent au fost eliberate doar 4 persoane cu dublă naționalitate.
„Aproape 50” de ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza au fost ucişi, de la începutul bombardamentelor israeliene, au anunţat joi Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a Hamas. Autorităţile israeliene nu au confirmat acest număr, iar AFP scrie că nu îl poate verifica din surse independente.
Cum comentează maestrul Ion Cristoiu situația conflictului dintre Israel și Hamas aici:
https://www.cristoiublog.ro/prin-intermediul-israelului-america-a-pierdut-razboiul-mediatic/