Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, a declarat că există 46.000 de firme înființate de români în Italia, unele cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro. Românii stabiliți în Italia contribuie cu 2% din PIB-ul țării de adopție, resurse care valorează cât 20% din PIB-ul țării noastre, transmite Romanian Global News.
Eugen Terteleac a apreciat rezultatele importante ale platformei RoUnit prin care au revenit în țară peste 30.000 de români. În contextul în care există un deficit mare de forță de muncă în România (100.000 numai în domeniul construcțiilor), rezultatele platformei sunt remarcabile.
Drd. Samira Cîrlig, cercetător în cadrul Centrului European de Studii în Probleme Etnice, a prezentat o radiografie a diasporei românești din Italia, unde compatrioții noștri reprezintă 2% din totalul populației (23% din populația imigrantă), fiind primul grup etnic ca mărime după italieni. Totodată, în ciuda crizei natalității din țara noastră, românii sunt grupul etnic cu cea mai ridicată rată de natalitate din Italia.
Alin Bulumac, cercetător în cadrul aceluiași centru, a vorbit despre diaspora românească din Spania. După pandemie, numărul românilor de acolo a scăzut semnificativ (de la peste un milion la peste 600.000). De asemenea, ca soluție la starea precară a clasei politice, a propus formarea unei elite care să se ocupe de sufletul românesc.
Drd. Narcis Rupe, într-o analiză a discursurilor liderilor politici din România despre românii din interiorul arcului carpatic, a constat că niciun președinte sau premier nu a încurajat vreodată idei separatiste, însă demnitarii nu pun problema corect, de vreme ce evită să afirme cu tărie că românii sunt discriminați în centrul țării.