De unde vine nemulțumirea cînd explicită, cînd tăcută a populației cu drept de vot, dar și fără, față de prestația de zece ani a cetățeanului Klaus Iohannis? Pentru a avea un răspuns cît de cît, ar trebui să încercăm, măcar pe o ciornă, un decont mai amănunțit al mandatelor sale. Fără acesta, rămînem în aceeași ambiguitate ca și în cazul lui Traian Băsescu, scrie directorul publicației Cotidianul Cornel Nistorescu, preluat de Romanian Global News.
Probabil că predecesorul ca și succesorul nu și-au imaginat niciodată că o asemenea situație ar putea veni decît la nivelul istoriei.
Măcar pentru a înțelege de unde vine valul cumplit de mînie și dispreț al populației față de Klaus Iohannis, pe lîngă funciara sa incapacitate de a intra în legătură cu cetățenii, ar trebui întocmit și lămurit un scurt inventar de fapte și situații, plus un bilanț financiar, fie el și sumar de cheltuieli.
-Ar trebui să știm ce angajamente a semnat în numele României pornind de la începutul conflictului din Ucraina.
– Care sunt culisele interne și externe, responsabilitățile precum și pierderile (inclusiv pagubele) generate de declararea FDGR ca succesor al Grupului Etnic German?
-Ar trebui făcută lumină în contractele asumate pentru perioada pandemiei. Care au fost semnate de guvern la cererea sau la recomandarea sa?
– Ar trebui să știm care este nivelul încasărilor și al pierderilor pentru România de pe urma PNRR?
-Care este situația juridică a dobîndirii caselor sale și a încasărilor obținute prin preluarea lor de la statul român, inclusiv situația despăgubirilor achitate?
-Care a fost nivelul cheltuielilor personale pe parcursul celor două mandate, mai ales pe capitolul navetei săptămînale București-Sibiu și retur?
– Care au fost costurile și beneficiile pentru România de pe urma călătoriilor sale în Asia și Africa?
– Ce înțelegeri a avut Klaus Iohannis cu PSD de le-a dat guvernarea pe mână după ce i-a înjurat?
– Care a fost contextul și care a fost rolul președintelui Klaus Iohannis la susținerea lui Florin Vasilică Cîțu pentru funcțiile de președinte al PNL și de prim-ministru?
-Ce l-a determinat să o susțină pe Alina Gorghiu drept președinte interimar al PNL și apoi ministru al Justiției?
Un decont riguros ne-ar ajuta să înțelegem în ce măsură a meritat populația țării sale un asemenea tratament. Și, în egală măsură, i-ar folosi și lui Klaus Iohannis să înțeleagă (dacă mai poate accepta!) cum de la cel mai votat candidat și de la cele mai mari speranțe a ajuns în situația de cel mai disprețuit cetățean al României?
Cornel Nistorescu: Decontul obligatoriu pentru Klaus Iohannis
