Imnul secuiesc a fost intonat joi, 7 noiembrie, în deschiderea Campionatului Naţional de Înot în bazin de 25 metri seniori, tineret şi juniori. Competiţia se desfăşoară la Miercurea Ciuc în perioada 7-10 noiembrie şi este organizată de către Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, se arată într-un articol pe www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.
Momentul a fost surprins de către Ştefan Ioan Gherghel, înotător român, deţinător a multiple recorduri naţionale şi internaţionale, vicecampion mondial şi european în probele de 200 de metri fluture şi reprezentantul României la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice. De asemenea, recent, băimăreanul şi-a trecut în palmares şi titlul de Campion mondial la categoria Masters.
Şi la ediţia de anul trecut a Campionatului naţional de înot în bazin 25 de metri, seniori, tineret şi juniori a fost intonat imnul secuiesc în deschiderea competiţiei.
Imnul secuiesc intotat la Miercurea Ciuc SURSA: Facebook/ Ştefan Ioan Gherghel
„Felicitări FRNPM (n.r. – Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern) pentru că obligaţi copiii să stea să asculte imnul secuiesc la Naţionalele de Seniori ale României în România. Dacă nimeni nu s-a sesizat nici anul trecut, de ce să nu repetăm ilegalitatea? Ca să nu uit, felicitări Federaţiei şi COSR pentru noul etalon al antrenorilor din România, prin alegerea noului antrenor, al lui Glinţa, o persoană dată/ forţată să plece din înotul românesc prin 2003 pentru comportament inadecvat/ilegal cu o fetiţă de 15/16 ani. Nu de alta, dar unii dintre noi chiar încercăm să clădim o Românie curată, transparentă şi sigură pentru copiii noştri, dar văd că celor de acolo, din Bucureşti, de la Federaţie nu le prea iese”, a scris Ştefan Ioan Gherghel într-o postare pe pagina sa personală de Facebook.
Trei dintre strofele imnului secuiesc au legătură cu Transilvania. Iată cum sună acestea, în traducere:
„Un pumn de secui ce se macină ca stânca În marea luptelor dintre popoareValurile ei ne acoperă de sute de ori Nu lăsa Transilvania să piară, Doamne! Sighişoara şi-a pierdut libertateaCu durere priveşti spre SiculeniScumpa comoară a ţării tale e pe mâini străine,Iar copiii tăi deseori nu au nici pâine.Un pumn de secui ce se macină ca stânca În marea luptelor dintre popoareValurile ei ne acoperă de sute de ori Nu lăsa Transilvania să piară, Doamne!“.
Potrivit unui amendament adoptat în 2016 la Legea 75/ 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, “imnul naţional se intonează pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale, de nivel naţional, etapele finale, pentru toate categoriile de vârstă”.
Până în 2016, intonarea imnului naţional al României era obligatorie doar în cadrul “competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România”. Amendamentul a fost adoptat la propunerea fostului ministru al Tineretului şi Sportului Elisabeta Lipă, după un incident petrecut la începutul anului 2016, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi – U Cluj. Antrenorul bosniac al Universităţii Cluj, Dragan Petricevici, a declarat după meci că el şi echipa lui au fost înjuraţi tot timpul pentru că, după intonarea imnului României, şi-a trimis jucătoarele la încălzire în timp ce formaţia gazdă cânta împreună cu galeria proprie imnul Ţinutului Secuiesc.
În cadrul campionatului naţional care se desfăşoară în această perioadă la Miercurea Ciuc, s-a intonat la începutul competiţiei imnul României şi mai apoi imnul Ţinutului Secuiesc.