
Lipsa de viziune, inexistența unor politici coerente și girarea unor politicieni slabi de către București a adus acest rezultat care a început să se profileze după parafarea alianței toxice și nefirești dintre PSRM și ACUM, scrie pe FB, deputatul Constantin Codreanu, peluat de Romanian Global News.
Iată întreaga postare:
- Victoria de ieri a socialistului Ivan Ceban, reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cursa pentru primăria municipiului Chișinău, este o înfrângere clară a României.
- Lipsa de viziune, inexistența unor politici coerente și girarea unor politicieni slabi de către București a adus acest rezultat care a început să se profileze după parafarea alianței toxice și nefirești dintre PSRM și ACUM.
- Regula nescrisă pentru orice politician responsabil spune clar și fără echivoc – “alegătorul are mereu dreptate”. Cine își explică eșecul electoral învinuind electoratul nu mai are ce căuta în politică.
- Oamenii i-au sancționat pe politicienii lași, corupți și mincinoși care promovează fantasmagorii despre iluzoria integrarea europeană a Republicii Moldova. O bună parte a cetățenilor celui de-al doilea stat românesc s-au integrat deja în Uniunea Europeană prin revenirea firească la statutul de cetățean al României. A rămas ca și politicienii de la Chișinău, mulți dintre ei cu pașaport românesc în buzunar, să dea dovadă de responsabilitate și să vorbească despre faptul că avem un singur viitor – în și cu România, în și cu Uniunea Europeană.
- România trebuie să înțeleagă că securitatea ei ca stat depinde direct de situația social-politică a Republicii Moldova. Nu putem asista impasibili, în continuare, la pârjolirea demografică dincolo de Prut. Cei care pleacă sunt oameni cu mentalitate sănătoasă, nu cei care sunt victime și promotori ai propagandei controlată de Moscova. Spațiul Informațional Comun – un proiect de care avem nevoie și care trenează inexplicabil chiar dacă Guvernele se schimbă.
- Vărsarea intermitentă de bani de la București în vistieria Guvernului de la Chișunău s-a dovedit a fi o eroare. Avem nevoie de proiecte concrete finanțate direct în comunitățile locale. “Fondul Moldova” este soluția concretă despre care am vorbit în mod repetat.
- Crearea unui Minister pentru Relația cu Republica Moldova este o altă soluție de care avem nevoie. Până atunci, voi monitoriza cu maximă atenție Agenția care va gestiona relația cu Chișinăul creată în viitorul Guvern Ludovic Orban.
- Pașii pentru România sunt clari. I-am descris în “Decalogul pentru Republica Moldova – https://www.constantincodreanu.ro/decalog_republica_moldova_constantin_codreanu Este o trecere în revistă a unor măsuri fundamentale de care avem nevoie.
- M-aș bucura ca eforturile de coagulare a segmentului unionist să devină realitate în cel mai scurt timp posibil. Unioniștii merită să aibă un candidat unic la alegerile prezidențiale de anul viitor care să îi reprezinte și care să înregistreze o victorie atât de așteptată de noi toți.
- Până atunci, vă asigur, dragi prieteni, că voi rămâne același promotor consecvent și constant al ReUnirii. Este singura șansă pentru oamenii frumoși care se uită cu speranță spre București. România, trezește-te! Români, haideți să Refacem România Mare!
ROMÂNIA ARE UN NOU GUVERN
Am votat, astăzi, pentru învestirea Guvernului Ludovic Orban. Am decis să las nemulțumirea mea fundamentată privind decizia inexplicabilă de desființare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și să accept argumentul privind necesitatea instalării unui executiv pentru a evita consecințele negative de ordin economic asupra țării.
Voi monitoriza cu atenție activitatea noii echipe guvernamentale, în special:
- angajamentul privind creșterea numărului de parlamentari care să reprezinte #Diaspora, comunitățile istorice și Republica #Moldova (candidatul la postul de Ministru al Afacerilor Externe a vorbit la audieri de 15 parlamentari). Aștept să văd atitudinea PNL inclusiv față de proiectul meu legislativ privind crearea circumscripției electorale nr. 44 pentru R. Moldova;
- angajamentul privind Agenția pentru relația cu Republica Moldova. Aștept să văd care va fi statutul acesteia și bugetul acordat;
- angajamentul privind suplimentarea bugetului alocat proiectelor implementate de organizațiile reprezentative ale românilor din afara granițelor țării. Aștept să văd dacă își vor respecta argumentul “desființăm Ministerul, dar mărim bugetul”.
În scurt timp, voi începe “bombardamentul” cu interpelări la adresa noilor miniștri pe subiectele-cheie:
- deblocarea procesului de redobândire a cetateniei române prin suplimentarea funcționarilor la ANC;
- cazul Camelia Smicală;
- deblocarea dosarelor doctorilor basarabeni;
- cazurile de “caporalato” din sudul Italiei;
- cazurile de sclavie modernă din Marea Britanie, Spania, Germania etc.;
- reconstrucția celor 14 de poduri peste Prut;
- extinderea serviciilor consulare la Biroul Consular de la Ungheni;
- progresul privind Spațiul Informațional Comun România-Republica Moldova;
- legea antidemocratică a Educației și efectele acesteia în Ucraina;
- acordarea cetățenie române pentru etnicii români;
- înființarea centrelor comunitare;
- Congresul Românilor de Pretutindeni;
- soluționarea problemei privind Cetățenii Români cu Domiciulul în Străinătate;
- introducerea votului electronic;
- activitatea Comisiei mixte Româno-Sârbe;
- restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei;
- reabilitarea cimitirelor de oboare ale eroilor români;
- înființarea ICR Moscova, Kiev, Belgrad și Atena;
- restituirea tezaurului României de la Moscova;
- exitinderea programului de burse pentru etnicii români din Serbia, Ungaria, Albania, Bulgaria, Croația și alte state;
- stimularea acordurilor de înfrățire cu comunități locale din Republica Moldova;
- politici consecvente pentru stimularea întoarcerii acasă a românilor din Diaspora/oferirea unei platforme pentru investiții în economia României.
În rest, îmi rezerv dreptul să fiu o voce critică a noului Guvern dacă acesta nu va acorda respectul și sprijinul cuvenit pentru românii din afara României.