AEP a terminat de procesat datele de la toate secțiile de vot din țară (18.748) și în acest moment știm exact câte voturi a primit fiecare candidat în România. Astfel:
Klaus Iohannis are 3.132.888 de voturi din totalul de 8.546.545 de voturi valabil exprimate. În procente, înseamnă 36,65 la sută.
Viorica Dăncilă a primit 2.033.616 de voturi din totalul de 8.546.545 de voturi valabil exprimate, ceea ce înseamnă 23,79 la sută.
Dan Barna are 1.196.173 de voturi din totalul de 8.546.545 de voturi valabil exprimate, adică 13,99 la sută.
Din străinătate și Basarabia, au fost primite datele de la 816 din cele 835 de secții deschise în străinătate. Astfel:
- Klaus Iohannis are 53,05 la sută din voturi
- Dan Barna – 27,36 la sută
- Theodor Paleologu – 6,41 la sută
- Mircea Diaconu – 3,65 la sută
- Viorica Dăncilă – 2,76 la sută.
Dan Andronic în EVZ: Neo-marxismul nu prinde în România.
“Diferența între bula rețelelor sociale și votul adunat bob cu bob este uriașă. Iluzia că fiecare „like” se transformă în vot a fost încă o dată confirmată aseară. Mesajul candidatului USR Dan Barna care vorbea despre „erorile generoase” ale sondajelor de opinie, adică încerca să ne sugereze că există un complot împotriva sa, iar numărătoarea reală îl va da câștigător, este simptomatic. Pentru o atitudine de superioritate, o condescendență demnă de o cauză mai bună, care în fapt transmite un soi de dispreț față de cei care nu înțeleg. Așa se pierd voturi….
Mesajele de tip progresist lansate de USR au avut cârlig doar pentru o generație care nu a cunoscut ce înseamnă comunismul cu față umană pe care ni-l propunea Moscova în perioada gorbaciovistă. O generație ușor răsfațată, obișnuită să fie considerată plină de genialitate și total lipsită de responsabilitate. Ca să-l ai ca idol pe un radical cu mesaje fascistoide de tip Andrei Caramitru, să propui soluții care implică eliminarea adversarilor și stârpirea celor care gândesc și votează altfel este cea mai bună soluție pentru gâtuirea entuziasmului care te-a propulsat. După cum isteriile televizate ale lui Cristian Tudor Popescu reprezintă piperul cu care o televiziune (Digi 24) așa-zis fidelă principiilor BBC speră să adune audiența care adoră înjurăturile la adresa celor care gândesc altfel”, scrie Dan Andronic în www.evz.ro.
Vot fără incidente în Italia
129.711 de români au votat la cele 142 de secţii din Italia, la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Votul a decurs normal, fără cozi sau incidente, pe toată durata celor trei zile în care s-a desfăşurat procesul electoral în diaspora. Cei mai mulţi votanţi s-au înregistrat în cele 5 secţii organizate la Roma (8669 alegători în total) şi la Torino (7248 de alegători în cele 5 secţii). La Milano, unde au fost 3 secţii, au votat 2769 de români. Oraşele cu cei mai puţini alegători au fost Vibo Valentia, în Calabria (99 votanţi) şi Isernia, în regiunea Molise, unde au votat 65 de români, scrie Miruna Cajvănenu în https://www.hotnews.ro.
Duminică, 10 noiembrie, Hotnews.ro a transmis live din Roma şi a discutat cu alegătorii la ieşirea de la secţiile de vot de la Consulatul General din capitala Italiei şi de la Accademia di Romania. La sfârşitul programului de vot, am vorbit cu George Bologan, ambasadorul României de la Roma, care ne-a făcut un bilanţ al primului tur de scrutin.
„Un vot liniştit”
Liliana Ababei, originară din Bacău, unde a lucrat ca tipograf, trăieşte din 2013 la Roma. Duminică, a venit să voteze la Accademia di Romania: „Votul a fost foarte liniştit, personalul din secţie foarte amabil. Am votat în două minute, nu a trebuit să facem rând. Eu, chiar dacă sunt în Italia de 17 ani, votez pentru România, pentru că familia mea este în ţară, copii mei muncesc acasă, ne interesează viitorul României noastre frumoase. Sperăm, ca toţi românii, într-un viitor mai bun. Sperăm să nu vină cineva să ne vândă ţara şi să avem condiţii să ne întoarcem acasă, alături de copii. Noi, cei din diaspora, vrem să fim trataţi ca cetăţeni cu drepturi depline, pentru că, deşi suntem în afară, ne interesează ce se întâmplă acasă”.
„Schimbarea e posibilă şi ţine de fiecare dintre noi”
Familia Hondrea, originară din Botoşani, a venit la secţia de la Consulat pentru a vota împreună, părinţii, alături de cele două fiice, crescute în Italia. În mai, cei patru au reuşit să voteze după ce au aşteptat patru ore la coadă. Azi, Gabriel Hondrea a venit la secţie cu cârje: o fractură la picior nu l-a împiedicat să-şi exercite dreptul de vot. „Sperăm ca votul nostru să oglindească ceea ce noi am dorit să se întâmple la revoluţie, acum 30 de ani. Sperăm ca cei din generaţia tânără să înţeleagă faptul că sacrificiile noastre din ultimii 30 de ani au fost făcute pentru ei. Începem să vedem că lucrurile se pot îmbunătăţi. S-a văzut după ceea ce s-a întâmplat în 26 mai: am ieşit în stradă, am strigat, ne-am cerut drepturile, iar acum lucrurile s-au schimbat. Deci schimbarea e posibilă şi ţine de fiecare dintre noi”.
„Sperăm să ne întoarcem acasă”
Muncitori angajaţi în domeniul construcţiilor, studenţi, familii cu tineri născuţi în Italia, românce care lucrează ca îngrijitoare în casele italienilor – majoritatea din cei intervievaţi sunt în contact strâns cu rudele şi prietenii rămaşi în ţară. Au urmărit campania electorală pe internet sau la televizor şi se consideră la curent cu tot ce se întâmplă în România. „E un drept pe care îl avem, acela de a vota şi vrem să fim informaţi când punem ştampila”, ne spune Mirela, 45 de ani. O altă doamnă, din Iaşi, a venit la secţie însoţită de prietene, în singura zi liberă din săptămână: „Nu pot spune că locuiesc în Italia, mai degrabă stau aici pentru că aici lucrez, dar cu sufletul sunt în România. Sper ca să avem condiţiile pentru a ne întoarce cât mai curând acasă”, consemnează Miruna Căjvăneanu în https://www.hotnews.ro/