Alegerile în capitală le-a pierdut, desigur, candidatul Andrei Năstase. Mai treacă-meargă însă dacă ar fi vorba doar de eșecul lui personal sau al partidului său, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.
În starea larvară
Îndărătul înfrângerii suferite de candidatul dreptei europene în alegerile pentru primăria Chișinăului se tupilează un dezastru politic pentru PAS și PPDA. Acesta încă nu s-a revărsat peste capetele lor în valuri de lavă fierbinte, deoarece se află deocamdată în stare larvară. Însă răbufnirea lui nu-i decât o chestiune de timp.
Nereușita de duminică îi aparține, firește, întru totul lui Andrei Năstase, tot așa cum succesul din alegerile invalidate anul trecut face parte din palmaresul său electoral. Întrebarea care se pune este de ce a câștigat lejer în 2018 și a capotat lamentabil în 2019?
Nu-i exclus ca blocul ACUM, dacă adopta o altă strategie electorală, să fi avut duminică sorți de izbândă. Poate învingea în cazul în care ar fi avut un alt candidat în Chișinău. Pe Lilian Carp, de exemplu.
Întruchiparea falimentului iminent
Atâta doar că Andrei Năstase întruchipează perfect cursul și imaginea pe care le au astăzi în societate partidele PAS și PPDA. Și nu pentru că el ar fi liderul uneia dintre aceste două formațiuni politice.
Pur și simplu, numele său a devenit un simbol al coaliției contra naturii cu socialiștii. Anume el a indus cu insistență ideea în societate că Plahotniuc ar fi un ucigă-l-toaca mai periculos decât Putin. Tot liderul PPDA a lăsat să se întrevadă că Rusia de azi e mai bună decât cea de ieri, cerând ca radarul geopoliticii să fie închis.
Năstase a colaborat cu justiția și presa de la Moscova încă înainte de încropirea coaliției ACUM/PSRM. Ulterior, a votat în Adunarea Parlamentară a APCE pentru restabilirea drepturilor Rusiei în Consiliul Europei. El este omul care se identifică 100% cu Alianța Kozak.
Din acest punct de vedere, președintele PPDA a fost un candidat reprezentativ pentru Maia Sandu și compania. Când zici Andrei Năstase ai în minte coaliția contra-naturii cu Dodon/PSRM și invers.
Nu e de mirare că retorica sa apocaliptică (dacă învinge I. Ceban va fi o catastrofă) a sunat fals și ipocrit în gura lui. Cel care a adus întregul stat sub stăpânirea rușilor speria lumea că municipiul Chișinău va încăpea pe mâna partizanilor Kremlinului.
Așa fiind, înfrângerea lui Andrei Năstase este un semn clar că alegătorii blocului ACUM încep să-și dea seama că favoriții lor politici le-au tras clapa. I-au amăgit ca pe niște copii pentru a putea guverna împreună cu socialiștii și acum trebuie să plătească. În depărtări se întrezărește falimentul politic.
De ce a eșuat exit-poll-ul
Privit din acest ungi, este grăitor eșecul exit-poll-ului. Peste un sfert din cei intervievați au refuzat să răspundă la întrebarea cu cine au votat. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat în sondajele anterioare efectuate în ziua scrutinului, fapt ce este, neîndoios, simptomatic.
Se pare că alegătorilor care au refuzat să coopereze cu sociologii le era silă de ambii candidați. Le-a fost jenă însă și de propriul vot.
Unii au optat nu atât pentru Andrei Năstase, cât împotriva lui Ceban. Alții l-au sprijinit pe candidatul socialist ca să se răzbune pe trădarea dreptei.
Cel mai mult la înfrângerea lui Năstase au contribuit însă absenteiștii. Prezența la vot a fost mai slabă decât anul trecut, când de asemenea se înregistrase un minim istoric de participare la alegeri în Chișinău.
A început numărătoarea inversă
De unde și impresia că majoritatea unioniștilor nu au vrut să se mobilizeze în turul de balotaj, ca altădată, pentru a-l salva pe Andrei Năstase. Li s-a părut inutil acest vot. N-avea rost să arunce mărgăritare la porci, din punctul lor de vedere.
Indiferent de faptul cine câștiga, candidatul ACUM sau reprezentantul socialiștilor, Alianța Kozak cobora inevitabil din administrația centrală în cea municipală din capitală. Unde mai pui că formarea a 25 de coaliții ACUM/PSRM în consiliile raionale anunța și o viitoare solidarizare a acumiștilor cu socialiștii în capitală.
Iar Dodon și Moscova vor trage concluziile cuvenite din rezultatele scrutinului din Chișinău. Înfrângerea lui Andrei Năstase arată că a început numărătoarea inversă pentru blocul ACUM. Alegătorii le întorc spatele partidelor PAS și PPDA, ale căror poziții se vor șubrezi continuu.
Dodon nici nu are nevoie să uneltească tainice intrigi împotriva partenerilor de pe dreapta. El va aștepta ca aceștia, în lipsa sprijinului popular, să se sufoce. În curând aerul puterii va deveni irespirabil pentru Maia Sandu și oamenii săi.
În ceea ce-l privește pe Andrei Năstase, cariera lui politică ajunge într-o fază terminabilă. El a intrat în istorie pe ușa din dos ca fiind primul candidat al dreptei proeuropene care a pierdut în fața unui concurent rusofil. Astfel de eșecuri nu pot fi corectate în timp.
Electoratul de dreapta va pune înfrângerea, bineînțeles, pe seama complicității blocului ACUM cu PSRM. Iată de ce PAS și PPDA, urmându-l pe Andrei Năstase, la o anumită distanță în timp,vor aluneca și ele în jos pe toboganul politic.