Ambasadorului României în Ucraina a efectuat, în sfârșit, o vizită de lucru în regiunea Cernăuți! Aproape degeaba!

Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, a efectuat o vizită de lucru în regiunea Cernăuți, informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluată de Romanian Global News.
În cadrul vizitei, Cristian-Leon Țurcanu a avut întrevederi cu Șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Serhii Osaciuk, cu conducerea Consiliului Regional Cernăuți, Consiliul Raional Cernăuți, precum și cu primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk.
Ambasadorul României în Ucraina a efectuat vizite la Universitatea Națională din Cernăuți și la Spitalul pentru Copii „Isidor Bodea” din Cernăuți. Diplomatul român s-a întâlnit cu primarul comunei Mămăliga și cu directorii instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din zonă.
La Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți diplomatul român s-a întâlnit cu rectorul Roman Petrișin, dar și cu șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică, Cristina Paladian. A fost subliniată importanța învățământului în limba română și rolul fundamental al catedrei în pregătirea viitorilor profesori.
Ambasadorul României s-a deplasat în estul regiunii Cernăuți, unde s-a întâlnit cu primarul comunei Mămăliga, Arcadie Șova, dar și cu directorii școlilor cu predare în limba română din zonă, la care a participat și vice-guvernatorul regiunii, Irina Isopenko. A fost analizat impactul reformei descentralizării asupra satelor din comuna Mămăliga, atât în privința raionării, cât și a situației școlilor din comună. Părțile au discutat și despre oportunitățile oferite de programele transfrontaliere și de înfrățiri în contextul viitoarelor proiecte de dezvoltare ale comunei Mămăliga.
După cum bine se observă din agenda vizitei ambasadorului, acesta s-a întâlnit cu reprezentanții diverselor instituții ucrainiene din zonă și doar cudirectori ai școlilor cu predare în limba română, instituții de asemenea aparținând statului.
Ce este de remarcat este faptul că a evitat ca necuratul tămâia să se întâlnească cu organizațiile reprezentative ale românilor din zonă, organizații care ar fi putut să-l pună în situația „dificilă” de a auzi în direct revendicările legate de legea educației, lege care duce practic la asimilarea românilor din zonă. Adică să nu cumva, vezi Doamne să supere cumva autoritățile ucrainiene.
Politica struțului practicată de diplomatul român de la Kiev, probabil la indicațiile prețioase primite din Centrală, arată gradul de degradare profesională al celor care se ocupă în MAE, dar nu numai, de gestionarea relațiilor bilaterale cu statele în care există minorități românești consistente și pe care România le ignonă!

Iată câteva comentarii pe FB legate de vizita ambasadorului României la Cernăuți:
Doru Ropceanu: “Se teme de romani ca de dracu. Cu reprezentantii comunitatii romanesti nu indrazneste sa dee ochii.”

Doru Ropceanu: “ Cum sa vii in regiune si sa nu dai ochii cu liderii celei mai reprezentative asociatii a romanilor din Cernauti – Consiliul National?”

Alexandri Platonov: “Din păcate România se poartă din ce în ce mai „diplomatic” cu romanii din Ucraina. Nu peste mult timp vom fi priviți nu ca o parte a poporului român ci ca cetățeni ucraineni vorbitori de limbă română (dacă o să mai fim vorbitori…).

Cristian Gabriel Calugaru: “Așa e cu „românul” Aurescu la conducerea Ministerului de Externe…”

Savin Popa: “Acest ambasador NU reprezintă majoritatea romanilor cu dragoste de țară și neam !! Este doar un delegat al țării…..un funcționar public..”

Dorin Mischevici: “ce să le spună?că nu sunt bani pentru proiecte?e drept că nici proiecte nu prea sunt …”

Citiți și:
https://rgnpress.ro/2021/02/15/reprezentanti-ai-comunitatii-romanesti-din-ucraina-au-discutat-cu-comisarul-osce-pentru-minoritatile-nationale-despre-campania-ucrainei-de-asimilare-a-minoritati-romanesti/
https://rgnpress.ro/2021/02/02/diplomatia-activa-a-budapestei-fata-de-kiev-da-rezultate-ce-face-bucurestiul-pentru-cei-jumatate-de-milion-de-romani-din-ucraina/
https://rgnpress.ro/2020/12/15/un-nou-atac-la-adresa-limbii-romane-in-ucraina-de-ce-tace-bucurestiul/
https://rgnpress.ro/2020/09/21/dan-dungaciu-romanii-din-ucraina-sunt-lasati-de-izbeliste-si-ma-tem-ca-printr-un-consens-politic-rgn-o-fi-consensul-politic-sau-impus-de-catre-partile-oculte-ale-sistemului/

Romanian Global News

Read Previous

De ce în școlile cu predare în limba română din regiunea Cernăuți ajung doar manuale în limba ucraineană? Poate aude și ambasadorul României la Kiev!

Read Next

Ca urmare a presiunilor internaționale președintele Ucrainei a cerut Parlamentului adoptarea unei legi privind minoritățile naționale!