Politologul Remus Ştefureac, la emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM: Nu e nimic surprinzător că AUR oscilează acum la 15-17%

Nu este deloc surprinzător că partidul AUR oscilează acum la 15-17%, în condițiile în care bazinul de eurosceptici în România a ajuns la aproape 30-35%, spune, la Piața Victoriei, politologul Remus Ştefureac, directorul INSCOP și coordonatorul grupului de analiză Strategic Thinking, scrie https://www.europafm.ro, preluat de Romanian Global News.

„Eu cred că este o creștere consolidată, (…) AUR a obținut aproape 9% la alegerile din decembrie, în condițiile în care nu prea avea notorietate, sigur, pe o participare foarte mică. Sondajul pe care l-am publicat reflectă opinii valide care reprezintă cam 60-70% din totalul populației, adică cei care au exprimat o opțiune politică, nu 30%, câți au votat la alegerile din decembrie. În această perioadă, AUR a căpătat notorietate, nu e nimic surprinzător că AUR oscilează acum la 15-17%, în condițiile în care bazinul de eurosceptici în România a ajuns la aproape 30-35%.”
AUR s-a bucurat de o mediatizare mare după alegerile parlamentare de anul trecut, explică politologul:
„Senzația dominantă n-a fost că a câștigat PSD alegerile pentru că s-a clasat pe locul întâi, dar n-a format guvernarea, senzația dominantă n-a fost că PNL și USR au format guvernul, pentru că s-au clasat pe locurile 2 și 3, la scoruri cumva sub așteptări. Senzația dominantă și surpriza masivă până la urmă, care a generat un mic cutremur în socetatea românească, a fost că AUR nu doar că a intrat în Parlament, dar a intrat cu 9%, un scor foarte mare. Prin urmare, toată agenda media a fost captată în lunile următoare parțial de formarea guvernului, dar masiv de ascensiunea AUR.”
Pandemia a ajutat și ea la popularizarea mesajului transmis de AUR, mai spune Remus Ștefureac, la Europa FM, care adaugă că oricum formațiunea ar fi intrat în Parlament:
„Poate nu același succes, dar semnele ascensiunii unor teme naționale, naționaliste, (…) aceste semne au existat. (…) Toate aceste lucruri s-au acumulat în timp, au căpătat voce prin AUR, pandemia cu siguranță a ajutat pentru că un astfel de context, care înseamnă și o criză psihologică majoră la nivel de masă, a permis o vizibilitate mai mare și acumularea frustrărilor (…) dar nu cred că acest partid ar fi ratat intrarea în Parlament.”
Această intrare a formațiunii în Parlament ne pune în rând cu multe țări din Europa, mai spune politologul:
„Cu această ocazie, intrăm și noi în rândul țărilor europene. În Franța, Le Pen acum candidează cu șanse importante de a câștiga alegerile prezidențiale, Italia, Germania, în Germania AFD-ul a oscilat 16-17%, Austria, Spania, tendințe care s-au manifestat în Uniunea Europeană. În România. pare că au venit ceva mai târziu dar nu au venit mai târziu, până la momentul AUR au fost camuflate.”

Romanian Global News

Read Previous

Anca Dragu: “Atât minoritatea albaneză din România, cât și minoritatea aromână din Albania, reprezintă cea mai valoroasă verigă ce conectează cele două țări

Read Next

Generalul Ion Costaș: Ucraina culege roadele inacțiunii sale în ceea ce privește Transnistria